Sunday, August 15, 2021

Vrijdag 13 augustus: Zwolle - Elburg

 Vertrekken met de boot op vrijdag de 13e: dat moet wel mis gaan.

We vertrekken om negen uur. Het is in tegenstelling tot gistermiddag ontzettend rustig op het water: we zijn alleen. Het water is zo glad als een spiegel. Heerlijk!

De fietsen die we gisteren in de kuip hadden gezet om zonder opening door de brug te kunnen hebben we later weer teruggelegd op het voordek dus vandaag moet de brug wel voor ons open. Dat kan ook gewoon want hij wordt gewoon bediend. We moeten wel een poosje wachten maar als je te lui bent om de fietsen opnieuw in de kuip te zetten moet je dat er maar voor over hebben.

Wanneer we aanleggen bij de wachtsteiger voor de Spooldersluis hebben we nog steeds niemand op het water gezien. Echter tegen de tijd dat we in de sluis liggen komt er in de verte nog een jacht aan. De sluismeester wacht met schutten tot ook die binnen is. 

Dan varen we iets later de IJssel op. We hebben stroom mee en daarmee varen we zo'n 3 a 4 kilometer per uur sneller dan op stilstaand water. Het is rustig maar toch komen we wel wat andere pleziervaart tegen. Pas wanneer we de afslag naar het Reevediep maken zien we achter ons het eerste vrachtschip opdoemen. 

Na het schutten in de Scheeresluis varen we het Reevediep af. Daarna komen we op het Drontermeer waar we een tijdje moeten wachten voor de Reevesluis. Daarna varen we door tot Elburg. We hebben bij Jachtcenter Elburg een plekje gereserveerd en dat blijkt een mooi plekje waar we heel gemakkelijk op- en af kunnen stappen. De havenmeester staat ons al op te wachten en helpt bij het achteruit invaren van de box. 

Na het aanleggen wandelen we naar het centrum waar het erg druk is. Sue-Ann doet wat boodschappen en de rest van de dag blijven we op de boot.

Ergens in Elburg lees ik op een bordje dat toen de zuiderzee er nog was de ingang van de haven veel verder weg lag dan nu. Die ingang wordt 'kop van 't ende' genoemd en ligt nu in Flevoland en is recentelijk opgeknapt. Kennelijk heeft men destijds dwars door de dijk heen gebaggerd.





No comments:

Post a Comment