Friday, August 20, 2021

Zaterdag 14 augustus: Elburg - Huizen

Vandaag varen we over de randmeren van Elburg naar Huizen. Tot aan de Nijkerkersluis is het gewoon een kwestie van gestaag door varen. Als we bij de Nijkerkersluis aankomen horen we een mevrouw door een speaker schreeuwen. Omdat we een tijd moeten wachten wordt ons de werkwijze duidelijk: ze (de sluiswachter) roept door de speaker instructies tegen de schepen die invaren om aan te geven waar ze moeten gaan liggen. 

Voor het wachten maak ik even vast aan een steiger die eigenlijk alleen voor beroepsvaart is bedoeld. Een schip met naam 'Mister π' komt bij ons langszij liggen. Het zijn Duitsers en zijn gelijk met ons uit dezelfde haven in Elburg vertrokken. De man bekijkt onze boot en vraagt aan Sue-Ann 'selbst?' 'Ja zeldzaam' antwoordt Sue-Ann. De man laat verdere communicatie met ons maar achterwege. 

De 'Mister π' vaart daarna als eerste de sluis in. 'Mister: stuurboordzijde!' blaft de mevrouw door de speaker. Ik vraag me af of de Duitse schipper dat verstaat maar hij gaat wel aan de stuurboordkant liggen. Wij varen er achteraan en wachten vol verwachting af hoe ze onze boot zal noemen maar het blijft stil. Uiteraard gaan wij aan de bakboordkant liggen naast de 'Mister π'. De schepen achter ons worden wel weer toegeschreeuwd:



Ik heb de marifoon op het betreffende kanaal van de sluis afgestemd en hoor hoe en vrachtschip contact legt met de sluiswachter. Net als wij even daarvoor heeft ook nu weer een jacht vastgemaakt aan het steigertje voor beroepsvaart. We horen hoe de sluiswachter aan de schipper uitlegt dat het uitzonderlijk druk is en dat hij een poosje moet wachten. Vervolgens vraagt ze of ze het jacht bij de steiger weg moet sturen maar de schipper geeft aan dat hij wel blijft dobberen want de wind staat gunstig voor hem. Meteen daarna horen we kennelijk de schipper van het jacht aan de betreffende steiger vragen of hij weg moet. Hij krijgt netjes als antwoord van de sluiswachter dat hij mag blijven liggen. 

Na het passeren van de sluis moeten we weer een stuk over de randmeren totdat we bakboord uit gaan de haven van Huizen in. Het is nog een verrassend stukje varen voordat je bij de gemeentehaven aan komt. Daar maken we vast aan de meldsteiger en bellen de havenmeester. De blijkt zo ongeveer voor ons te liggen met een havenbootje en wijst ons een mooie plek langs de kade tussen twee andere veel grotere jachten in.


Eenmaal aangemeerd en aangesloten op de walstroom wandelen we naar een supermarkt voor proviand. Na het eten brengen we een kort bezoekje aan iemand die ik heb leren kennen via de Schottel club en die op zijn Schottel woont in de haven van Huizen. Terug wandelend naar onze boot raken we in gesprek met een man die vertelt dat hij op een 15 meter lang jacht woont in de haven en dat dat een veel goedkopere manier van wonen is dan in een huis aan de wal zonder aan comfort te moeten inleveren. 

We willen eigenlijk morgen in Huizen blijven liggen en overmorgen naar Weesp varen. Daarvoor moeten we over het Gooimeer en het Markermeer naar Muiden. De weersverwachting voor maandag is echter bijzonder slecht en ik heb geen zin om in die omstandigheden over dat grote water te varen. Daarom besluiten we toch om zondag te varen en maandag te blijven waar we dan zijn. 

No comments:

Post a Comment